ILE KALORII MA SER KOZI MIĘKKI I TWARDY

Sery kozie są bogate we wszystkie ważne dla zdrowie składniki odżywcze. Mleko kozie używane do produkcji jest lepiej przyswajalne od mleka krowiego ze względy na mniejszy rozmiar kuleczek tłuszczowych obecnych w mleku. Jest to jeden z powodów dla którego ludzie coraz częściej zamieniają przetwory z mleka krowiego na produkty kozie. Ciekawostką jest to, że tłuszcz koziego mleka jest biały co bezpośrednio wpływa na kolor produktów, które wyrabiane z takiego mleka są zawsze białe, a najwyżej lekko kremowe. 

Te właściwości oraz lekkostrawność sprawiają, że produkty z mleka koziego to prawdziwe rarytasy, zwłaszcza, że mleko kozie wytwarzane jest w niewielkiej ilości w porównaniu do mleka krowiego.

Sery kozie 

Charakteryzują się świeżym i lekko pikantnym smakiem. Sery kozie dzielą się na kategorie pod względem zawartości wilgoci w masie i czasu dojrzewania. Jest to bardzo najbardziej dokładna klasyfikacja. Ta klasyfikacja składa się z czterech podstawowych grup: sery świeże, sery miękkie, sery półtwarde oraz sery twarde. Dzisiaj skupimy się na serach miękkich i twardych.

Ser kozi miękki i twardy

Ser kozi miękki

Ser kozi miękki charakteryzuje się krótkim okresem dojrzewania, wynoszącym od dziesięciu dni do miesiąca. Ser kozi miękki ma konsystencję kremową i delikatną. Wilgotność kształtuje się na poziomie 50 – 60%. Są to tak zwane sery maziowe.

Ser kozi miękki ma kaloryczność niższą w porównaniu do serów twardych. 100g sera koziego miękkiego ma około 270kcal. Dla porównania, sery miękkie wyprodukowane  na bazie mleka krowiego w 100g mają około 300kcal.

Ser kozi twardy 

Ser kozi twardy charakteryzuje się twardą i kruchą teksturą, która jest spowodowana niską zawartością wilgoci. Wilgotność sera wynosi 26 – 34%. Jest to o połowę mniej niż w serach miękkich. Ser kozi twardy to ser długodojrzewający. Okres dojrzewania wynosi od roku do dwóch. Ser kozi twardy ma wyższą kaloryczność niż ser miękki. 100g sera koziego twardego ma około 450kcal. Sery twarde wyprodukowane na bazie mleka krowiego mają podobną kaloryczność. 

Sery kozie, zarówno twarde jak i miękkie, mają podobną kaloryczność do przetworów z mleka krowiego jednak warto pamiętać o wartościach jakie dostarczają nam poszczególne produkty. Gdy kalorie idą w parze z niezbędnymi dla organizmu składnikami odżywczymi to jest dobre połączenie. Tak jak jest to w przypadku serów kozich, są one bogate w wartości odżywcze, łatwostrawna a w dodatku przepyszne. Takie połączenie sprawia że zapominamy o kaloriach i możemy cieszyć się świeżym i lekko pikantnym smakiem kozich serów. 

Może zainteresuje cię także:

Jak ser kozi może przyczynić się do poprawy trawienia i zdrowia jelit?

Mleko kozie i jego przetwory – w tym kozi ser – są najczęściej kupowanymi produktami zaraz po produktach z mleka krowiego. Prozdrowotne aspekty mleka i serów kozich są rozmaite. Analiza składu i wartości odżywczych mleka koziego i serów kozich potwierdza większą zawartość białka serwatkowego niż w mleku krowim. Duża zawartość białka serwatkowego przyczynia się do […]

więcej...

Deska serów z serem kozim w roli głównej

Deska serów to świetna propozycja na spotkanie ze znajomymi, na specjalną okazję lub na romantyczny wieczór. Do skomponowania deski serów możesz wybrać różne rodzaje serów, takie jak półtwarde, pleśniowe czy świeże. Możesz także skomponować deskę serów pod względem rodzaju mleka użytego do wyrobu serów. Wybierz kozi ser do skomponowania deski serów, a zapewnisz sobie i […]

więcej...

Facebook Instagram