ILE KALORII MA SER KOZI MIĘKKI I TWARDY

Sery kozie są bogate we wszystkie ważne dla zdrowie składniki odżywcze. Mleko kozie używane do produkcji jest lepiej przyswajalne od mleka krowiego ze względy na mniejszy rozmiar kuleczek tłuszczowych obecnych w mleku. Jest to jeden z powodów dla którego ludzie coraz częściej zamieniają przetwory z mleka krowiego na produkty kozie. Ciekawostką jest to, że tłuszcz koziego mleka jest biały co bezpośrednio wpływa na kolor produktów, które wyrabiane z takiego mleka są zawsze białe, a najwyżej lekko kremowe. 

Te właściwości oraz lekkostrawność sprawiają, że produkty z mleka koziego to prawdziwe rarytasy, zwłaszcza, że mleko kozie wytwarzane jest w niewielkiej ilości w porównaniu do mleka krowiego.

Sery kozie 

Charakteryzują się świeżym i lekko pikantnym smakiem. Sery kozie dzielą się na kategorie pod względem zawartości wilgoci w masie i czasu dojrzewania. Jest to bardzo najbardziej dokładna klasyfikacja. Ta klasyfikacja składa się z czterech podstawowych grup: sery świeże, sery miękkie, sery półtwarde oraz sery twarde. Dzisiaj skupimy się na serach miękkich i twardych.

Ser kozi miękki i twardy

Ser kozi miękki

Ser kozi miękki charakteryzuje się krótkim okresem dojrzewania, wynoszącym od dziesięciu dni do miesiąca. Ser kozi miękki ma konsystencję kremową i delikatną. Wilgotność kształtuje się na poziomie 50 – 60%. Są to tak zwane sery maziowe.

Ser kozi miękki ma kaloryczność niższą w porównaniu do serów twardych. 100g sera koziego miękkiego ma około 270kcal. Dla porównania, sery miękkie wyprodukowane  na bazie mleka krowiego w 100g mają około 300kcal.

Ser kozi twardy 

Ser kozi twardy charakteryzuje się twardą i kruchą teksturą, która jest spowodowana niską zawartością wilgoci. Wilgotność sera wynosi 26 – 34%. Jest to o połowę mniej niż w serach miękkich. Ser kozi twardy to ser długodojrzewający. Okres dojrzewania wynosi od roku do dwóch. Ser kozi twardy ma wyższą kaloryczność niż ser miękki. 100g sera koziego twardego ma około 450kcal. Sery twarde wyprodukowane na bazie mleka krowiego mają podobną kaloryczność. 

Sery kozie, zarówno twarde jak i miękkie, mają podobną kaloryczność do przetworów z mleka krowiego jednak warto pamiętać o wartościach jakie dostarczają nam poszczególne produkty. Gdy kalorie idą w parze z niezbędnymi dla organizmu składnikami odżywczymi to jest dobre połączenie. Tak jak jest to w przypadku serów kozich, są one bogate w wartości odżywcze, łatwostrawna a w dodatku przepyszne. Takie połączenie sprawia że zapominamy o kaloriach i możemy cieszyć się świeżym i lekko pikantnym smakiem kozich serów. 

Może zainteresuje cię także:

Przepis na roladki z szynką parmeńską i serem kozim

Przekąski z serem kozim to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Ser kozi charakteryzuję się wyrazistszym smakiem od sera krowiego oraz specyficznym zapachem. Ser kozi jest łatwostrawny i bogaty w witaminy, a na dodatek jest mniej alergizujący więc przypadnie do gustu wszystkim gościom. Bardzo często smak sera koziego opisywany jest jako ostry i cierpki. Jednak sery […]

więcej...

Ekologiczna hodowla kóz

Intensyfikacja chowu zwierząt spowodowała zachwianie relacji pomiędzy zwierzętami a przyrodą. Ekologiczna hodowla ma na celu przywrócenie tej równowagi. Produkty ekologiczne stają się coraz popularniejsze, a konsumenci stają się bardziej świadomi korzyści jakie niosą za sobą te produkty. Wzrasta świadomość środowiskowa oraz zdrowotna. Oczywiście, by produkt mógł być nazywany produktem ekologiczny to musi pochodzić z gospodarstwa […]

więcej...

Facebook Instagram