Deska serów z serem kozim w roli głównej

Deska serów to świetna propozycja na spotkanie ze znajomymi, na specjalną okazję lub na romantyczny wieczór. Do skomponowania deski serów możesz wybrać różne rodzaje serów, takie jak półtwarde, pleśniowe czy świeże. Możesz także skomponować deskę serów pod względem rodzaju mleka użytego do wyrobu serów. Wybierz kozi ser do skomponowania deski serów, a zapewnisz sobie i swoim gościom bogate doznania smakowe! Skomponuj z nami wytworną deskę serów z serami kozimi w roli głównej!

deska serów

Składniki:

– kozia rolada pleśniowa (Meelania)

– ser kozi Pouligny-Saint-Pierre (w kształcie piramidki)

– ser kozi twardy (typu chevrette Meelania)

– winogrona

– gruszki

– miód

– dojrzewająca szynka

– chleb rzemieślniczy z orzechami

Przygotowanie

Przygotowanie deski serów z serami kozimi to prawdziwa przyjemność. Smak i aromat serów kozich pleśniowych zależy od rodzaju mleka. Mleko kozie może być pasteryzowane lub surowe, w przypadku pierwszego rodzaju smak będzie łagodniejszy, mniej zróżnicowany. W naszej propozycji kompozycji tej deski serów zawarliśmy dwa sery z mleka pasteryzowanego (kozia rolada pleśniowa, ser kozi twardy), a jeden z mleka surowego (Pouligny-Saint-Pierre).

Tworzenie deski zacznij od pokrojenia serów. Ważne, abyś kroił każdy ser osobno (lub przynajmniej używając czystego noża). Powód jest prosty, nie chcemy aby pleśń z serów pleśniowych przeszła do pozostałego kawałka twardego sera koziego. Po przygotowaniu serów, poukładaj je na desce. Najlepiej ułóż je z odstępami, aby pomiędzy nimi było miejsce na dodatki. Następnie umyj winogrona i fantazyjnie ułóż desce. W wolnym miejscu na desce połóż dojrzewającą szynkę, gruszkę oraz pokrojony chleb. W wolnym miejscu połóż także miseczkę z miodem.

Tak skomponowana deska serów kozich będzie ozdobą stołu, ale przede wszystkim zapewni przepyszne przekąski. Dobór dodatków jest ważny, ponieważ ma za zadanie podkreślić aromat serów i ich charakterystyczne smaki. Także spełniają inne funkcje, jak na przykład świeże i lekko kwaśne owoce orzeźwiają po kremowej konsystencji i zapachu pleśniowych serów.

Kozie sery od Meelanii!

Spróbuj także pozostałych kozich serów Meelania, które produkowane są z koziego mleka o wysokiej jakości. Wyróżniając się delikatnym smakiem, są jednymi z najczęściej wybieranych serów kozich w Polsce.

Może zainteresuje cię także:

Regulamin Konkursu

Regulamin Konkursu   § 1  Organizator 1. Organizatorem  Konkursu  jest spółka PPH  Temar  Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa  z siedzibą w Katowicach  (40-749)  przy ul. Tartacznej 34, wpisana do Krajowego  Rejestru  Sądowego  prowadzonego  przez  Sąd  Rejonowy  Katowice  – Wschód  w Katowicach, Wydział VIII  Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000511601, posiadająca  numer  identyfikacji  […]

więcej...

Z czym jeść ser kozi? Poznaj trzy proste i pyszne przepisy!

Kozie sery to nie tylko smaczna, ale i zdrowa alternatywa dla innych rodzajów serów. Charakteryzują się delikatnym smakiem i są bogate w cenne składniki odżywcze. Dla osób, które poszukują pomysłów na to, z czym jeść ser kozi, przygotowaliśmy trzy proste i pyszne przepisy. Idealnie sprawdzą się zarówno ser kozi miękki, jak i ser kozi twardy. […]

więcej...

Facebook Instagram