Czym jest ser kozi długodojrzewający?

Ser kozi ma smak, który najczęściej opisywany jest jako ostry i cierpki. Oczywiście, sery kozie mogą mieć również łagodniejszy smak jednak wciąż będzie on intensywniejszy od smaku serów krowich. Podstawową różnica w smaku pomiędzy produktami kozimi a krowimi spowodowana jest smakiem mleka użytego do produkcji. Produkty kozie są wyraźniejsze w smaku oraz mają charakterystyczny zapach. 

ser kozi długodojrzewający

Rodzaje serów długodojrzewających

Niezależnie od rodzaju mleka użytego do produkcji, sery możemy podzielić na kategorie ze względu na czas dojrzewania. Wówczas wyróżniamy cztery grupy: sery świeże, sery miękkie, sery półtwarde i sery twarde. Sery świeże są serami niedojrzewającymi, natomiast sery miękkie dojrzewają od 10 dni do 1 miesiąca. Następnie mamy sery półtwarde, które dojrzewają od 2 do 12 miesięcy. Ostatnia podgrupa to sery twarde – długodojrzewające. Czas ich dojrzewania wynosi od 1 roku do 2 lat lub nawet dłużej. 

Przechowywanie serów długodojrzewających

Sery kozie tak jak wszystkie inne rodzaje serów mogą leżakować i dojrzewać. Wówczas przechowywane są w chłodnym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu o temperaturze nieprzekraczającej 10 stopni C i wilgotności na poziomie 80%. Ser długodojrzewający nabiera jeszcze intensywniejszego smaku i aromatu. Konsumenci doceniają ten rodzaj serów za ich nieco ostrzejszy smak oraz mnogość zastosowań. 

Może zainteresuje cię także:

Jakie zalety ma żywność ekologiczna?

Podczas wyboru produktów spożywczych mamy do dostęp do szerokiego asortymentu. Żywność pochodzi od różnych producentów z różnych stron świata, dlatego należy przywiązać szczególną uwagę do kupowanych przez nas produktów. Od naszego sposobu żywienia zależy nasze samopoczucie oraz zdrowie naszego organizmu, dlatego warto świadomie wybierać produkty, które będą miały wpływ na nasz organizm. Bazą produktów, które […]

więcej...

Przepisy na zapiekanki z kozim serem

Przepis na tartę grzybową z serem kozim Składniki na ciasto na spod: -150 g mąki pszennej -50 g mielonych orzechów włoskich -1 żółtko -100 g masła -Sól, pół lyzeczki -pół łyżeczki tymianku -pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy orzechy, żółtko i posiekane masło. Dodajemy tez przyprawy, wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie trudność […]

więcej...

Facebook Instagram