Czym jest ser kozi długodojrzewający?

Ser kozi ma smak, który najczęściej opisywany jest jako ostry i cierpki. Oczywiście, sery kozie mogą mieć również łagodniejszy smak jednak wciąż będzie on intensywniejszy od smaku serów krowich. Podstawową różnica w smaku pomiędzy produktami kozimi a krowimi spowodowana jest smakiem mleka użytego do produkcji. Produkty kozie są wyraźniejsze w smaku oraz mają charakterystyczny zapach. 

ser kozi długodojrzewający

Rodzaje serów długodojrzewających

Niezależnie od rodzaju mleka użytego do produkcji, sery możemy podzielić na kategorie ze względu na czas dojrzewania. Wówczas wyróżniamy cztery grupy: sery świeże, sery miękkie, sery półtwarde i sery twarde. Sery świeże są serami niedojrzewającymi, natomiast sery miękkie dojrzewają od 10 dni do 1 miesiąca. Następnie mamy sery półtwarde, które dojrzewają od 2 do 12 miesięcy. Ostatnia podgrupa to sery twarde – długodojrzewające. Czas ich dojrzewania wynosi od 1 roku do 2 lat lub nawet dłużej. 

Przechowywanie serów długodojrzewających

Sery kozie tak jak wszystkie inne rodzaje serów mogą leżakować i dojrzewać. Wówczas przechowywane są w chłodnym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu o temperaturze nieprzekraczającej 10 stopni C i wilgotności na poziomie 80%. Ser długodojrzewający nabiera jeszcze intensywniejszego smaku i aromatu. Konsumenci doceniają ten rodzaj serów za ich nieco ostrzejszy smak oraz mnogość zastosowań. 

Może zainteresuje cię także:

Właściwości kosmetyczne mleka koziego

Mleko kozie zyskało uznanie na świecie, dzięki świetnym właściwościom prozdrowotnym w diecie. A jeśli jesteś fanem naturalnej pielęgnacji skóry, to też powinieneś sięgnąć po kozie mleko. Aktualnie produkty z kozim mlekiem, to już nie nisza w produktach beauty. Jednym z najpopularniejszych składników w branży produktów do pielęgnacji skóry. Eksperci twierdzą, że kozie mleko jest doskonałym […]

więcej...

Przepisy na zupy z serem kozim

Ser kozi to wyjątkowy gatunek sera, który ma coraz większe zastosowanie w kuchni… i całe szczęście, bo jest świetnym dodatkiem do dań! Ma wyraźny smak, choć w zależności od rodzaju różni się intensywnością. Aromat sera koziego też różni się w zależności od rodzaju, najbardziej charakterystycznie pachną sery kozie pleśniowe. Sery kozie świetnie nadają się do […]

więcej...

Facebook Instagram