Czym jest ser kozi długodojrzewający?

Ser kozi ma smak, który najczęściej opisywany jest jako ostry i cierpki. Oczywiście, sery kozie mogą mieć również łagodniejszy smak jednak wciąż będzie on intensywniejszy od smaku serów krowich. Podstawową różnica w smaku pomiędzy produktami kozimi a krowimi spowodowana jest smakiem mleka użytego do produkcji. Produkty kozie są wyraźniejsze w smaku oraz mają charakterystyczny zapach. 

ser kozi długodojrzewający

Rodzaje serów długodojrzewających

Niezależnie od rodzaju mleka użytego do produkcji, sery możemy podzielić na kategorie ze względu na czas dojrzewania. Wówczas wyróżniamy cztery grupy: sery świeże, sery miękkie, sery półtwarde i sery twarde. Sery świeże są serami niedojrzewającymi, natomiast sery miękkie dojrzewają od 10 dni do 1 miesiąca. Następnie mamy sery półtwarde, które dojrzewają od 2 do 12 miesięcy. Ostatnia podgrupa to sery twarde – długodojrzewające. Czas ich dojrzewania wynosi od 1 roku do 2 lat lub nawet dłużej. 

Przechowywanie serów długodojrzewających

Sery kozie tak jak wszystkie inne rodzaje serów mogą leżakować i dojrzewać. Wówczas przechowywane są w chłodnym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu o temperaturze nieprzekraczającej 10 stopni C i wilgotności na poziomie 80%. Ser długodojrzewający nabiera jeszcze intensywniejszego smaku i aromatu. Konsumenci doceniają ten rodzaj serów za ich nieco ostrzejszy smak oraz mnogość zastosowań. 

Może zainteresuje cię także:

Kazeina w mleku kozim

Czym jest kazeina?  Jest to główne białko mleka krowiego. Czasami może stanowić nawet 80% protein mlecznych. Dla osób bez alergii, kazeina jest bardzo ważna, gdyż dostarcza naszemu organizmowi fosforu oraz wapnia. Jest również bogata w aminokwasy. Jej wartość odżywcza jest prawie równa białkom mięsa. Kazeina wspomaga budowanie tkanki mięśniowej, przez co często spożywana jest przez […]

więcej...

Zalety koziego sera

Ser kozi staję się coraz częstszym wyborem konsumentów, ze względu na dużą zawartość wartości odżywczych oraz łatwo strawność. Powody dla których ludzie decydują się uzupełnić swoją dietę o sery kozie są różne, często jest to uczulenie na białka obecne w mleku krowim lub inne aspekty zdrowotne. Przed wdrożeniem produktów kozich do swojej diety warto zapoznać […]

więcej...

Facebook Instagram