Czym jest ser kozi długodojrzewający?

Ser kozi ma smak, który najczęściej opisywany jest jako ostry i cierpki. Oczywiście, sery kozie mogą mieć również łagodniejszy smak jednak wciąż będzie on intensywniejszy od smaku serów krowich. Podstawową różnica w smaku pomiędzy produktami kozimi a krowimi spowodowana jest smakiem mleka użytego do produkcji. Produkty kozie są wyraźniejsze w smaku oraz mają charakterystyczny zapach. 

ser kozi długodojrzewający

Rodzaje serów długodojrzewających

Niezależnie od rodzaju mleka użytego do produkcji, sery możemy podzielić na kategorie ze względu na czas dojrzewania. Wówczas wyróżniamy cztery grupy: sery świeże, sery miękkie, sery półtwarde i sery twarde. Sery świeże są serami niedojrzewającymi, natomiast sery miękkie dojrzewają od 10 dni do 1 miesiąca. Następnie mamy sery półtwarde, które dojrzewają od 2 do 12 miesięcy. Ostatnia podgrupa to sery twarde – długodojrzewające. Czas ich dojrzewania wynosi od 1 roku do 2 lat lub nawet dłużej. 

Przechowywanie serów długodojrzewających

Sery kozie tak jak wszystkie inne rodzaje serów mogą leżakować i dojrzewać. Wówczas przechowywane są w chłodnym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu o temperaturze nieprzekraczającej 10 stopni C i wilgotności na poziomie 80%. Ser długodojrzewający nabiera jeszcze intensywniejszego smaku i aromatu. Konsumenci doceniają ten rodzaj serów za ich nieco ostrzejszy smak oraz mnogość zastosowań. 

Może zainteresuje cię także:

Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy […]

więcej...

Jak przechowywać sery kozie, by zachować ich świeżość i aromat?

Sposób przechowywania serów kozich, aby smakowały tak jak od razu po otwarciu jest bardzo ważne. Sery, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób tracą swój aromat, a nawet zaczynają zbierać inne aromaty pochodzące z lodówki. Konsystencja serów, których nie przechowuje się w odpowiedni sposób również zmienia się na gorsze. Dlatego zadbaj o świeżość serów, aby […]

więcej...

Facebook Instagram