Czy mleko kozie zawiera laktozę?

Odpowiedź na pytanie „ Czy mleko kozie zawiera laktozę ?”  brzmi: tak. Kozie mleka, tak jak każde mleko pochodzące od ssaków, zawiera laktozę. Jednak warto zwrócić uwagę na ilość laktozy obecnej w mleku kozim oraz ilość laktozy w porównaniu do mleka krowiego. 

Czym jest laktoza?

Laktoza to dwucukier mleczny, składający się z glukozy i galaktozy. Jest ona świetnym źródłem łatwo przyswajalnej energii. Tak wiele osób zwraca uwagę na obecność laktozy w produktach, gdyż wiele z nich zmaga się z nietolerancją laktozy. By nasz organizm mógł przetrawić laktozę potrzebuję on enzymu zwanego laktazą. Osoby z niedoborem laktazy cierpią na nietolerancję laktozy. Jednak fakt, że mleko kozie ma laktozę nie oznacza, że nie nadaję się ono dla osób z jej nietolerancją.

mleko kozie

Mleko kozie

Mleko kozie ma lekko korzenno-słonawy smak oraz apetyczną barwę. Jest bogate w wapń, fosfor oraz potas. Mleko kozi różni się od mleka krowiego nie tylko smakiem. Białko obecne w mleku kozim nie wywołuję alergii u osób uczulonych na białko mleka krowiego lub jajek. Tak samo jest w przypadku laktozy. Kozie mleko zawiera około 10% laktozy. Gdyż zawartość laktozy jest mniejsza niż w mleku kozim, często osoby z nietolerancją laktozy z mleka krowiego lepiej przyswajają mleko kozie. Dodatkowo, mleko kozie jest łatwostrawne ze względu na mniejsze kuleczki tłuszczowe, wystarczy 20 minut by je strawić. 

Ciekawostka: Mleko kozie w swojej strukturze chemicznej najbardziej przypomina dobroczynne mleko z piersi kobiety!

Może zainteresuje cię także:

Przepis na roladki z szynką parmeńską i serem kozim

Przekąski z serem kozim to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Ser kozi charakteryzuję się wyrazistszym smakiem od sera krowiego oraz specyficznym zapachem. Ser kozi jest łatwostrawny i bogaty w witaminy, a na dodatek jest mniej alergizujący więc przypadnie do gustu wszystkim gościom. Bardzo często smak sera koziego opisywany jest jako ostry i cierpki. Jednak sery […]

więcej...

Ekologiczna hodowla kóz

Intensyfikacja chowu zwierząt spowodowała zachwianie relacji pomiędzy zwierzętami a przyrodą. Ekologiczna hodowla ma na celu przywrócenie tej równowagi. Produkty ekologiczne stają się coraz popularniejsze, a konsumenci stają się bardziej świadomi korzyści jakie niosą za sobą te produkty. Wzrasta świadomość środowiskowa oraz zdrowotna. Oczywiście, by produkt mógł być nazywany produktem ekologiczny to musi pochodzić z gospodarstwa […]

więcej...

Facebook Instagram