Czy mleko kozie zawiera laktozę?

Odpowiedź na pytanie „ Czy mleko kozie zawiera laktozę ?”  brzmi: tak. Kozie mleka, tak jak każde mleko pochodzące od ssaków, zawiera laktozę. Jednak warto zwrócić uwagę na ilość laktozy obecnej w mleku kozim oraz ilość laktozy w porównaniu do mleka krowiego. 

Czym jest laktoza?

Laktoza to dwucukier mleczny, składający się z glukozy i galaktozy. Jest ona świetnym źródłem łatwo przyswajalnej energii. Tak wiele osób zwraca uwagę na obecność laktozy w produktach, gdyż wiele z nich zmaga się z nietolerancją laktozy. By nasz organizm mógł przetrawić laktozę potrzebuję on enzymu zwanego laktazą. Osoby z niedoborem laktazy cierpią na nietolerancję laktozy. Jednak fakt, że mleko kozie ma laktozę nie oznacza, że nie nadaję się ono dla osób z jej nietolerancją.

mleko kozie

Mleko kozie

Mleko kozie ma lekko korzenno-słonawy smak oraz apetyczną barwę. Jest bogate w wapń, fosfor oraz potas. Mleko kozi różni się od mleka krowiego nie tylko smakiem. Białko obecne w mleku kozim nie wywołuję alergii u osób uczulonych na białko mleka krowiego lub jajek. Tak samo jest w przypadku laktozy. Kozie mleko zawiera około 10% laktozy. Gdyż zawartość laktozy jest mniejsza niż w mleku kozim, często osoby z nietolerancją laktozy z mleka krowiego lepiej przyswajają mleko kozie. Dodatkowo, mleko kozie jest łatwostrawne ze względu na mniejsze kuleczki tłuszczowe, wystarczy 20 minut by je strawić. 

Ciekawostka: Mleko kozie w swojej strukturze chemicznej najbardziej przypomina dobroczynne mleko z piersi kobiety!

Może zainteresuje cię także:

Jesienna sałatka z dynią i serem kozim

Jesień to wspaniała pora roku, która obfituje w warzywa i owoce. Nieodłącznym elementem jesiennego pejzażu są dynie, gruszki i orzechy, są też częstym dodatkiem w potrawach w tym czasie! W tym artykule poznasz przepis na jesienną sałatkę z dynią i serem kozim, która łączy wszystko co najlepsze. Pełna słodyczy dynia, chrupiąca gruszka i aromatyczny kozi […]

więcej...

Ser kozi dla osób aktywnych

Nie ma wątpliwości, że kozi ser to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sera z mleka krowiego. Różne korzyści zdrowotne wynikają z innej budowy komórek mleka. Różnice w mleku kozim, a krowim występują w strukturze lipidowej, tłuszczowej oraz w zawartości pierwiastków i witamin. Kozie mleko jest źródłem białka, fosforu, tłuszczu, laktozy i minerałów (zwłaszcza wapnia). Jego lipidy […]

więcej...

Facebook Instagram