Deska serów z serem kozim w roli głównej

Deska serów to świetna propozycja na spotkanie ze znajomymi, na specjalną okazję lub na romantyczny wieczór. Do skomponowania deski serów możesz wybrać różne rodzaje serów, takie jak półtwarde, pleśniowe czy świeże. Możesz także skomponować deskę serów pod względem rodzaju mleka użytego do wyrobu serów. Wybierz kozi ser do skomponowania deski serów, a zapewnisz sobie i swoim gościom bogate doznania smakowe! Skomponuj z nami wytworną deskę serów z serami kozimi w roli głównej!

deska serów

Składniki:

– kozia rolada pleśniowa (Meelania)

– ser kozi Pouligny-Saint-Pierre (w kształcie piramidki)

– ser kozi twardy (typu chevrette Meelania)

– winogrona

– gruszki

– miód

– dojrzewająca szynka

– chleb rzemieślniczy z orzechami

Przygotowanie

Przygotowanie deski serów z serami kozimi to prawdziwa przyjemność. Smak i aromat serów kozich pleśniowych zależy od rodzaju mleka. Mleko kozie może być pasteryzowane lub surowe, w przypadku pierwszego rodzaju smak będzie łagodniejszy, mniej zróżnicowany. W naszej propozycji kompozycji tej deski serów zawarliśmy dwa sery z mleka pasteryzowanego (kozia rolada pleśniowa, ser kozi twardy), a jeden z mleka surowego (Pouligny-Saint-Pierre).

Tworzenie deski zacznij od pokrojenia serów. Ważne, abyś kroił każdy ser osobno (lub przynajmniej używając czystego noża). Powód jest prosty, nie chcemy aby pleśń z serów pleśniowych przeszła do pozostałego kawałka twardego sera koziego. Po przygotowaniu serów, poukładaj je na desce. Najlepiej ułóż je z odstępami, aby pomiędzy nimi było miejsce na dodatki. Następnie umyj winogrona i fantazyjnie ułóż desce. W wolnym miejscu na desce połóż dojrzewającą szynkę, gruszkę oraz pokrojony chleb. W wolnym miejscu połóż także miseczkę z miodem.

Tak skomponowana deska serów kozich będzie ozdobą stołu, ale przede wszystkim zapewni przepyszne przekąski. Dobór dodatków jest ważny, ponieważ ma za zadanie podkreślić aromat serów i ich charakterystyczne smaki. Także spełniają inne funkcje, jak na przykład świeże i lekko kwaśne owoce orzeźwiają po kremowej konsystencji i zapachu pleśniowych serów.

Kozie sery od Meelanii!

Spróbuj także pozostałych kozich serów Meelania, które produkowane są z koziego mleka o wysokiej jakości. Wyróżniając się delikatnym smakiem, są jednymi z najczęściej wybieranych serów kozich w Polsce.

Może zainteresuje cię także:

Co na śniadanie do szkoły? Kanapka z serem kozim zrobi robotę!

Wybór odpowiedniego śniadania dla dzieci idących do szkoły to wyzwanie, z którym mierzy się wielu rodziców. Często brakuje pomysłów na zdrowe i smaczne przekąski, które dostarczą energii na cały dzień. Jednym z rozwiązań jest kanapka z serem kozim – pełnowartościowa, bogata w białko i zdrowe tłuszcze. Dodanie ulubionych dodatków sprawi, że może być to jedno […]

więcej...

Jak smakuje kozi ser? Czy jest podobny do sera krowiego?

Kozie sery zyskują coraz większą popularność na polskich stołach. Wielu smakoszy ceni je za unikalny smak i aromat, który różni się od tradycyjnych serów krowich. Ale jak dokładnie smakuje ser kozi i czy jest podobny do sera krowiego? W tym artykule przyjrzymy się charakterystyce serów kozich oraz dowiemy się, jakie są ich różnice i podobieństwa […]

więcej...

Facebook Instagram