Ser kozi to wyjątkowy gatunek sera, który ma coraz większe zastosowanie w kuchni… i całe szczęście, bo jest świetnym dodatkiem do dań! Ma wyraźny smak, choć w zależności od rodzaju różni się intensywnością. Aromat sera koziego też różni się w zależności od rodzaju, najbardziej charakterystycznie pachną sery kozie pleśniowe. Sery kozie świetnie nadają się do zup, ponieważ urozmaicają gamę smaków. Zupy, które najczęściej przygotowujemy z warzyw są delikatne i wymagają ciekawych przypraw lub dodatków, aby podkręcić ich smak. Świetnym dodatkiem są właśnie kozie sery.
Zupy z kozim serem
Zupy krem są pyszne, gdy w smaku i w strukturze wyczuje się pewny twist. Lekko roztapiający się ser kozi na wierzchu ciepłej zupy, to idealne jesienne danie. Poniżej znajdziesz przepis na zupę dyniową z kozi, serem i prażonymi pestkami.
Do przygotowania zupy z kozim serem będziesz potrzebować:
– średnią dynię hokkaido
– 300g ziemniaków
– 500 ml bulionu warzywnego
– śmietanka 12%
– przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka ostra
– pestki dyni
– 100g roladki koziej pleśniowej Meelania
Dynię wydrąż z miąższu, pokrój na kawałki i upiecz w piekarniku przez 15 min, w temperaturze 180 stopni. Pieczenie dyni nada zupie większego aromatu. Ziemniaki ugotuj do miękkości w bulionie warzywnym, dodaj dynię do wywaru i przyprawy. Do gotującej zupy dodaj 100 ml śmietanki, poczekaj do zagotowania. Odstaw z ognia, poczekaj 5 min i zmiksuj zupę. Powinna być kremowa, bez wyczuwalnych drobinek. Jeśli nadal struktura zupy nie jest gładka, to sięgnij po duże sitko i przelej przez nie zupę. Upraż pestki dyni na patelni, pokrój kozi ser na cienkie plastry.