Kazeina to bardzo ważne białko mleczne. Występuje zarówno w mleku kozim, jak i krowim. Coraz częściej mówi się jednak o różnicach w składzie między tymi rodzajami mleka. Co wiemy o kazeinie w mleku kozim? Sprawdźmy!
Co to jest kazeina?
Kazeina to główne białko mleka krowiego. Czasami może stanowić nawet 80% jego protein mlecznych. Dla osób bez alergii kazeina jest bardzo ważną substancją, bo:
- dostarcza naszemu organizmowi fosforu oraz wapnia;
- jest bogata w aminokwasy;
- jej wartość odżywcza jest bliska wartości odżywczej białek mięsa.
- kazeina wspomaga również budowanie tkanki mięśniowej, przez co często spożywana jest przez sportowców.
Kazeina a alergie pokarmowe
Niestety niektóre osoby dotknięte mogą być alergią na kazeinę. Po jej spożyciu organizm wyzwala reakcję obronną i zaczyna produkować przeciwciała. Badania pokazują, że aż 60% alergii na białko jest związane z obecnością kazeiny. Kazeina jest obecna w wielu produktach mlecznych, ponieważ jest termostabilna. Oznacza to, że jej alergizujące właściwości nie znikają po obróbce termicznej.
Gdzie występuje kazeina?
Kazeinę jest białkiem, które znajdziemy w produktach mlecznych. Należą więc do nich na przykład:
- mleko krowie;
- mleko kozie;
- jogurty, kefiry, maślanki;
- sery;
- twarogi;
- śmietana;
- inne przetworzone produkty, w których znajduje się mleko.
Kazeina w mleku kozim
Proporcje białek zawartych w mleku kozim zdecydowanie różnią się od proporcji białek w mleku krowim. Alergeny w mleku krowim występują zazwyczaj w większych stężeniach, dlatego właśnie wiele osób o wiele lepiej toleruje mleko kozie. Ilość kazeiny w mleku kozim jest wyjątkowo niska, zdarza się nawet, że jej stężenie jest bliskie zeru. Jak to możliwe?
Mleko kozie zawiera mniejszą frakcję αs-kazeiny, więcej frakcji β-kazeiny oraz niemalże identyczną ilość κ-kazeiny w porównaniu do mleka krowiego. Co najważniejsze, jego skład ma charakteryzuje się niską zawartością frakcji αs1-kazeina, która jest frakcją najbardziej alergizującą.
Czy kazeina jest zdrowa?
Kazeina jest pełnowartościowym i korzystnym dla organizmu białkiem, ale pod warunkiem, że nie mamy alergii. Do jej zalet możemy zaliczyć:
- wsparcie w budowie masy mięśniowej;
- działanie antykataboliczne;
- wsparcie zdrowia kości;
- dłuższe uczucie sytości.
Pamiętajmy jednak o tym, że jeśli masz alergię pokarmową albo nietolerancję, kazeina nie będzie dla Ciebie korzystna. W takich sytuacjach mleko kozie może być bardzo korzystną opcją. Rzadziej wywołuje reakcje alergiczne, jest łagodniejsze dla jelit i łatwiejsze do strawienia.
Kazeina w kozim mleku – FAQ
Czy w mleku kozim jest kazeina?
Tak, ale jej skład jest zdecydowanie różny od kazeiny z mleka krowiego. Ma bardzo niską zawartość αs1-kazeiny, która najczęściej wywołuje alergie.
Czy osoby z uczuleniem na krowie mleko mogą pić mleko kozie?
Mleko kozie może być lepiej tolerowane, ale nie w każdej sytuacji.
Czy obróbka cieplna niszczy kazeinę?
Nie, ponieważ kazeina jest termostabilna. Nie zadziała tutaj ani gotowanie, ani pasteryzacja czy pieczenie.