Sery kozie polecane są wszystkim, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Ser kozi ma wiele właściwości odżywczych dzięki mleku z którego jest wytwarzany. Mleko kozie jest uznawane za zdrowszą alternatywę mleka krowiego. Jest to między innymi zasługą zwierząt od których pozyskiwane jest mleko, kozy to bardzo czyste zwierzęta. Mleko kozie jest bardzo zdrowe i łatwostrawne.
Jakie witaminy znajdziemy w serze kozim?
Ser kozi jest bogaty w wartości odżywcze ważne dla naszego zdrowia. W ich składzie znajdziemy dużo witamin. Witaminy z grupy B, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego, wytwarzanie czerwonych krwinek oraz za pozyskiwanie energii z pożywienia. Obecna jest równie witamina A, która jest kluczowa dla procesów widzenia oraz odporności. W serze kozim pleśniowym znajdziemy również witaminy D, E i K. Witamina D odpowiada za kształtowanie zębów oraz kości. Sery kozie są skarbnicą łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne w każdej diecie.
Mikroelementy w serze kozim
Sery kozie pleśniowe w swoim składzie mają różne mikroelementy, takie jak potas, fosfor, wapno czy magnez, które są niezbędne do budowy szkieletu, kości, mięśni mózgu oraz pracy nerek i serca. Taka ilość mikroelementów w serach pleśniowych sprawia, że są one zalecane osobom, które są w trakcie rekonwalescencji po złamaniach lub pęknięciach kości.
Ser kozi pleśniowy jest również źródłem bardzo pożądanego przez nasz organizm aminokwasu- tyrozyny. Jest ona odpowiedzialna za poprawę naszego samopoczucia oraz za niwelację stresu i zmęczenia.