Sery z mleka koziego: jakie rodzaje wyróżniamy?

Z mleka koziego możemy wytworzyć wiele różnych rodzai sera. Mleko kozie ma wyraźny, słono-słodki smak i charakterystyczny zapach. Smak sera z koziego mleka najczęściej opisuję się jako cierpki i ostry, a intensywność sera wzrasta im ser jest bardziej dojrzały. Jednak sery kozie świeże charakteryzują się łagodnym i delikatnym smakiem. 

Świeże serki

Jednymi z najpopularniejszych serów kozich są świeże serki kanapkowe. Charakteryzują się delikatną i puszystą konsystencja oraz łagodnym, śmietankowym smakiem. Najczęściej są one w formie puszystej pasty, co sprawia że z łatwością można nimi smarować kanapki.

Rolady

Dojrzewające sery pleśniowe z mleko koziego nazywane są również roladami. Charakteryzują się delikatna, biała pleśń. W przypadku serów kozich pleśń pojawia się jedynie na zewnątrz, gdyż tylko skórka jest jest szczepiona niewielką ilością szlachetnej pleśni oraz lekko solona. Skórka staję się aksamitna. Pleśń sprawia, że sery nabierają orzechowych i grzybowych aromatów, a ich smak staję się intensywniejszy. Proces dojrzewania serów pleśniowych trwa około miesiąc. Roladka kozia ma wewnątrz bardziej kremowy odcień, a jej konsystencja jest pól-płynna.

ser kozi

Ser kozi półtwardy 

Sery kozie półtwarde mogą występować w różnych wariacjach, zarówno w plastrach jak i w bloku. Ich konsystencja jest zwarta więc umożliwia krojenie. Smak tego rodzaju serów wciąż jest łagodny. 

Istnieją też mniej popularne rodzaje serów kozich, na przykład sery solankowe. Ten rodzaj sera dojrzewa w specjalnej solance przez około miesiąc. 

Może zainteresuje cię także:

Regulamin Konkursu

Regulamin Konkursu   § 1  Organizator 1. Organizatorem  Konkursu  jest spółka PPH  Temar  Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa  z siedzibą w Katowicach  (40-749)  przy ul. Tartacznej 34, wpisana do Krajowego  Rejestru  Sądowego  prowadzonego  przez  Sąd  Rejonowy  Katowice  – Wschód  w Katowicach, Wydział VIII  Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000511601, posiadająca  numer  identyfikacji  […]

więcej...

Z czym jeść ser kozi? Poznaj trzy proste i pyszne przepisy!

Kozie sery to nie tylko smaczna, ale i zdrowa alternatywa dla innych rodzajów serów. Charakteryzują się delikatnym smakiem i są bogate w cenne składniki odżywcze. Dla osób, które poszukują pomysłów na to, z czym jeść ser kozi, przygotowaliśmy trzy proste i pyszne przepisy. Idealnie sprawdzą się zarówno ser kozi miękki, jak i ser kozi twardy. […]

więcej...

Facebook Instagram